En kort historie av skjorten

Vi vet ikke helt nøyaktig, men skjorte-lignende plagg brukt så tidlig som 700-800 B.C., hovedsakelig av egypterne, grekerne og romerne.


Skrevet av Stenstrøms


 

Disse ble slitt som ytterplagg, ofte i flere lag, i kjølig vær. I løpet av 1500-tallet ble skjorta betraktet som et luksuselement som ble brukt av personer med statur. Det var i denne perioden at skjorten først ble skikkelig synlig, siden strøk og jakker var åpne på forsiden. Dette førte til den ekstravagante ornamentalskjorten; Jo vakrere skjortefronten, jo finere gentlemann. Som regel var bare den synlige fronten av skjorten dekorert, og ofte en løs skjortefront forsynt.

Skjorten som yttertøy

Til slutt ble de skjorte-lignende klærne kortere og mer lik moderne t-skjorter (ordene skjorte og kort har felles opprinnelse). Etter å ha blitt slitt hovedsakelig som ytterplagg, ble de senere brukt som mellomliggende plagg, og fra renessansen, ca. 1480-1510, umiddelbart ved siden av kroppen.

Skjortenes gjennombrudd på 1800-tallet

Det var ikke før Biedermeier-perioden, tidlig i midten av 1800-tallet, at skjorten som vi kjenner det gjorde sitt store gjennombrudd. Det var imidlertid ikke før rundt 1900 at virkelig komfortable, enkle og praktiske skjorter ble produsert, blant annet av Stenströms.

Hva gjør en Stenströms skjorte så unik?

En ekstra fin søm gir diskrete sømmer og ekstreme slitasje. Fine dobbeltsømmer gir optimal holdbarhet og elegante lapsømmer langs sidene. Kvaliteten på en skjorte er summen av mange detaljer. Jo større oppmerksomhet til disse detaljene, jo større er kvaliteten. Hver Stenströms skjorte består av 23 komponenter som er kuttet og montert med krevende presisjon. Prosessen innebærer 60 forskjellige operasjoner som kontrolleres ved fem kritiske kontrollstasjoner. I løpet av et århundre har den komfortable, elegante passformen blitt perfeksjonert av dyktige designere, kuttere og skreddere.