Slik startet Oscar Jacobsons eventyr

Oscar Jacobson visste at kvalitet i arbeid, tekstiler, klipp og passform alltid lønnet seg. Men, han var ikke bare en nådeløs gründer som var både dristig og nysgjerrig på nye ideer, han var også en mann med en upåklagelig stil.


Skrevet av Martine JohansenJohan Oscar Jacobsen

I 1881 kunne Hilda Sofia og Anders Jacobson glede seg over et nytt tilskudd i familien. Da kom sønnen Johan Oscar Jacobson til verden. Under oppveksten fikk Jacobson muligheten til å være vitne til og lære hvordan man driver en bedrift samt hvordan det er å være gründer. Faren, Anders, drev nemlig i mange år en omreisende salgsvirksomhet sammen med broren under navnet A&W Jacobson. Sammen solgte de to brødrene ullstoff, materialer i silke og andre tekstiler på reiser til Småland og Öland.

Oscar tenkte lenge på klærne for menn, og spesielt i form av arbeidsklær. Han begynte derfor å lage funksjonelle plagg til arbeidere i og rundt Borås. Dette viste seg å være et smart trekk, og i 1903, året etter at Oscar Jacobson ble opprettet - registrerte førstnevnte og hans tantes ektemann, Johan Anders Söderberg, sin virksomhet i Borås Handelsregister.

Firmaet ville drive handelsvirksomhet innen salg og produksjon av sydde artikler som bestod av kjeledresser, arbeidsbukser og basic skjorter, mens produksjonsmaterialet bestod mest av ull og bomullsstoffer.

Bare noen få år senere

I 1906, utgjorde salget 160 000 svenske kroner. Dette var en imponerende sum med tanke på at et dusin skjorter kostet 11,50 svenske kroner. Samme år trakk Johan Anders seg tilbake og hans plass ble byttet ut med Oscars bror, Carl. Nå var det de to brødrene som fikk ansvaret for å bygge videre på selskapets suksess.

I 1908 lanserte brødrene den daværende revolusjonerende ideen om å selge klær som var klare til bruk i faste størrelser. Selv om det skal sies at det varierte og var avhengig av hvem som hadde laget klærne, fant de likevel vanligvis noe som passet kunden. Dette var et helt nytt konsept, siden de frem til da hadde laget klær tilpasset målene til kundene sine. Dette betydde også at en dress ble rimeligere, og den store satsingen viste seg å bli en stor suksess for brødrene. I 1917 fikk Oscar sin første bil importert fra USA som var av merket Ford Model T. Som følge av suksessen fikk brødrene også sine egne lokaler med rundt 20 syersker.Hel dress

På 1920-tallet endret produksjonsprosessen seg fra at hver syerske laget en hel dress, til at hver syerske spesialiserte seg på et område. Dette resulterte i en betydelig forbedring av både kvalitet og passform. Virksomheten blomstret i tiårene som fulgte med unntak av 1940-tallet da andre verdenskrig kastet sin skygge over Sverige.

Reisen til USA

Det neste store skiftet kom i 1949. Det var da Oscar Jacobson bestemte seg for å reise til USA for å hente inspirasjon. Oscar noterte det han observerte under reisen, og det han var vitne til der må ha vært revolusjonerende for en tekstilhandler fra Borås. Fra 1950-årene og utover demonstrerte Oscar Jacobson betraktelig håndverk manifestert i skreddersøm og sying, men også innen mote. I 1958 overtok Oscars sønn, Anders Jacobson, selskapet.

Anders Jacobson hadde en stor interesse for klær og var rask med å introdusere utenlandske trender. Oscar Jacobson, på sin side,begynte å jobbe mer med eksklusive materialer som lammeull og kashmir.

I løpet av 1960-årene var fokuset på en slankere silhuett som var på moten i Storbritannia, og det var dette som dannet grunnlaget for et effektivt partnerskap med det britiske markedet. Oscar Jacobson visste at kvalitet i arbeid, tekstiler, klipp og passform alltid lønnet seg. Men, han var ikke bare en nådeløs gründer som var både dristig og nysgjerrig på nye ideer, han var også en mann med en upåklagelig stil.