Trendy å være miljøbevisst

Miljøbevissthet er definitivt i vinden om dagen, og vi tok en prat med bransjen for å høre hvordan de stiller seg til det. 


Skrevet av Martine JohansenDet er ingen tvil om at stadig flere av befolkningen blir opptatt av miljøbevissthet, og dette er noe som de siste årene også har påvirket klesindustrien. Flere har begynt å tenke på miljø og etikk når de skal handle klær, og ifølge Naturvernforbundet handler vi i dag dobbelt så mye klær som vi gjorde for to tiår siden. 

Da vi tok turen innom Moteuka forrige uke tok vi en prat med flere merker og innkjøpere for å høre om deres synspunkter rundt miljøbevissthet, og hva slags tiltak de gjør for miljøet. 

Resirkulerte flasker 
Miljøbevissthet har hele veien vært et viktig valg for Scandinavian Edition. Det kan grunnleggeren av merket, Eystein Cato Wang, fortelle oss. Han mener at mange selskaper i dag ønsker først å formidle at de er opptatt av miljøet, før de begynner å fortelle om produktene sine.

- Vi prøver å skape et fint produkt, og så legger vi på at stort sett er alle jakkene våre resirkulerbare. Veldig mye av isolasjonen i jakkene er allerede laget av 100 prosent resirkulerte flasker, forteller han. 

Wang påpeker videre at fast fashion er det farligste i bransjen med tanke på miljøet.

- Jeg tenker jo litt sånn at du kan ha så mye økologisk bomull og resirkulert polyester du bare vil, men hvis du driver med fast fashion så er det produksjonen som er det mest forurensende, fortsetter han.Videre forteller Wang at hvis man klarer å lage produkter som har en lang holdbarhet, og et enkelt stilrent design som varer i mange år, så er det kanskje det mest miljøvennlige man kan holde på med. Han legger ikke skjul på at utviklingen med tanke på miljøbevissthet i klesindustrien har vært kraftig de siste årene, og mener at Norge ligger litt etter. 

- Desto yngre konsumenten blir, desto mer virker det som at de er opptatt av at man skal ha bærekraftige og miljøvennlige produkter. Mitt perspektiv er at vi kanskje får litt skylapper fordi det har gått så langt at all isolasjon skal være laget av resirkulerte flasker, men så får man ikke tak i nok flasker til å resirkulere. Det har jo industrien nå skjønt, forteller Wand og fortsetter:

- Så nå har man begynt å produsere flasker for å sende de direkte til resirkulering. Da må vi som konsumenter og produsenter stoppe litt opp og se det totale bildet. Selv om vi skal leve av våre produkter, så må vi ikke kjøpe for mye. Så fast fashion tenker jeg er det farligste. 

Merkes at kundene er miljøbevisste 
Da vi tok en prat med to innkjøpere fra en butikk i Haugesund, fortalte de oss at de i over 30 år har vært opptatt av miljøbevissthet. 

- Vi har vært bevisst på kvalitet, men uttrykket bærekraftig har jo først kommet de siste årene. Så vi prøver å beholde den integriteten vi allerede har. Jeg vet at kundene er obs på det, så da må vi også være det.  

Julie og Reidun fra Lykkelig klesbutikk i Vollen forteller at de tar med seg tanken om miljøbevissthet i betraktning når de skal gå til innkjøp. De velger heller miljøprodukter fremfor polyester og akryl, og har fokus på rene produkter og klassiske klær som man kan bruke i mange år. 

- Er det stor interesse fra kunden angående miljøbevissthet? 

- Ja i hvert fall i forhold til tidligere. Hos oss kjøper de nesten aldri polyester i det hele tatt, og det har de ikke gjort de siste fire til fem årene. De er veldig strenge på det, og går og ser på merkelappen inni klærne, forteller Reidun.Ikke tenkt tanken 
Også klesmerket Giovani kan fortelle at de tar høyde for miljøbevissthet med alt det de holder på med. 

- Vi ønsker at det skal gjennomsyre litt av det vi driver med på produksjonssiden først og fremst, men også det vi håndterer her hjemme. Vi er veldig opptatt av at det er sertifiserte produsenter. Så vi jobber med det. 

Det er imidlertid ikke alle som har kommet så langt i tankegangen enda. Gry Solberg har store planer om å starte en egen butikk i Enebakk i løpet av de neste månedene. Hun forklarer at hun ikke har rukket å tenke på miljøbevissthet når det kommer til klær riktig enda. 

- Jeg prøver å se litt etter norske designere for å få det litt spesielt, men per nå har jeg ikke kommet så langt i tankegangen enda, forteller hun.