Velger holdbarhet fremfor trender

Det særegne merket Scandinavian Edition har tatt Norge med storm, og de vokser mer og mer i utlandet. 


Skrevet av Martine JohansenKonseptet til Scandinavian Edition ble født i Stockholm i 2010, med et ønske om å lage en ytterjakke utformet med en blanding av citylook og allværsjakke. Tre år etter at de startet opp Scandinavian Edition skapte de sin første herrekolleksjon for høst, og siden den gang har det bare gått oppover. I dag har merket etablert seg i hele 130 butikker.


- Tanken bak brandet er jo at det skal bygges på bærerne i skandinavisk design. Det skal være stilrent, minimalistisk og funksjonelt, forteller grunnleggeren av merket og creative director, Eystein Cato Wang, da vi møter ham under Moteuka. 


Han forteller videre at Scandinavian Edition er svært opptatt av å få bærekraft gjennom design slik at produktene deres har en lang holdbarhet. I år er deres aller første gang på Moteuka, og Wang kan fortelle at interessen fra innkjøperne har vært stor. 

- Vi er jo i den heldige posisjonene at vi egentlig har de kundene vi skal ha. Så er det kanskje et opptak av tre til fem nye kunder per sesong, men mer ønsker vi ikke å vokse. Vi ønsker ikke at det skal være et brand som er overeksponert. Under Moteuka har vi fått drop in kunder, men vi har måttet takke nei til de aller fleste som har kommet inn, fortsetter Wang. 

Fokus på resirkulerte materialer 
Scandinavian Edition har et mål om at når de designer en ytterjakke så skal den kunne vare lenge. Wang forteller at de derfor har et stort fokus på resirkulerte eller resirkulerbare materialer. De bruker blant annet mye resirkulert polyester og plantebasert isolasjon i jakkene sine.

Han mener at det som skiller seg ut med Scandinavian Edition er at de er veldig detaljfokuserte på passform og vekt. Jakkene selges ofte som at når du tar den på deg, så skal det kjennes behagelig ut, forteller Wang.Scandinavian Edition jobber med ledende leverandører og bruker en annen teknologi enn Goretex, men som Wang påpeker har samme funksjon. 

- Vi bruker noe som heter en hydrofil membran. Den tiltrekker seg på en måte vann, mens Goretex bruker en mikroporøs, og den har masse hull. Vår membran fungerer litt som en svamp. Så hvis du svetter så trekkes fuktigheten inn i membranen, også sveller den litt, men så er det molekylstrukturen som dytter vannet ut i kaldest side. 

Fra de startet opp Scandinavian Edition forteller Wang at de var inspirert av forretningsmannen som trengte et teknisk plagg til dressen sin. Men, dette har endret seg siden den gang. Nå satser de mot en litt mer yngre og moteriktig look. På spørsmål om hva slags kunde de sikter mot, svarer han: 

- Jeg tror at konsumenten er fra sent i 20-årene og egentlig helt frem til du slutter å bry deg om klær. Vi har skapt et uttrykk som er bygd på renheten i det Skandinaviske, hvor merkeprofileringen er nedtonet. 


Eystein Cato Wang

Størst marked i Norge 
Wang forteller videre at det største markedet for Scandinavian Edition er i Norge hvor de har om lag 55 butikker, blant dem butikker som Høyer, Retro, Follestad og Bogart. De jobber likevel med distribusjon i Danmark, Tyskland, Østerrike og Sveits. I tillegg forteller Wang at de har noen butikker spredt rundt i Sverige, og at det har et ønske om å utvikle seg mer der. 

- Har dere noen andre land dere sikter mot? 

- Ja, vi har også distributører i Frankrike og Italia. De har gått i gang i år, så vi har allerede kommet inn på en veldig fin department store i Paris blant annet, og noen veldig flotte butikker i Italia. Men det er altså fra leveransen neste sesong, det vi kaller for Fall Winter 20, som leveres i august, forteller Wang.

Wang kan videre fortelle at salget av Scandinavian Edition går veldig bra i alle land. Han påpeker at produktene er sluttsolgt overalt, og at de ikke har noe varelager igjen. 


- Det har vært en fantastisk sesong, og det ser vi er gjennomgående i alle land. Det tror jeg har noe med at trenden går mot det avskallede og rene, i hvert fall når det kommer til kategorien yttertøy. Ikke så opptatt av trender
Bakgrunnen for hvorfor det norske markedet er det største tror Wang har noe med å gjøre at den norske konsumenten er mer opptatt av funksjon. Han mener at nordmenn er vant til å gå til innkjøp av mye sportsutstyr, mens i Sverige og Danmark er de mer opptatt av mote og kler seg mer ut fra looks enn funksjon. Dette ønsker Scandinavian Edition å gjøre noe med, og Wang forklarer at deres jobb internasjonalt er å frelse både konsument og butikk på at funksjon er kult. 

Som tidligere nevnt startet merket med å bare produsere kolleksjoner tilegnet herre, men i de senere år begynte de også å fokusere på dame. I dag forteller Wang at interessen blant kvinner og herrer per dags dato ligger på cirka 60 prosent herre og 40 prosent dame. 

Scandinavian Edition er ikke så opptatt av motebilde, og Wang forteller at deres tilnærming til mote handler om at de er vel så  inspirert av skandinavisk design i form av arkitektur og møbeldesign som de er av mote. Dette tror han er bakgrunnen for suksessen deres. 


- Vi har jo de beste butikkene i Norge, men vi kjenner ikke fashion bransjen, og det tror jeg har vært litt av greia til suksessen vår. At vi har skylapper, og heller fokuserer på det vi kan - å lage gode  tekniske jakker.